Asociatia Oraselor din Romania:

Sediul  AOR

 

Bucureşti

Piaţa Presei Libere, Corpul C3,

Etaj III, camera 316, Sector 1

Tel: 021.311.71.97

Fax: 021.310.71.66

e-mail: informare@aor.ro

www.aor.ro

  

Birou

Preşedinte Executiv

 

Mobil:  0744.385.323

e-mail: ionel_chirita_apl@yahoo.com

 

Date fiscale:

CUI: 13810572

cont bancar:

 RO07RZBR0000060005696786

Raiffeisen Bank

 
Acces rapid:

   - Presedintia Romaniei

   - Guvernul Romaniei

   - Senatul Romaniei

   - Camera Deputatilor

 

 

 
 

Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei.  

Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public

RETEAUA ORASELOR MICI DIN EUROPA

 

Orasele mici isi unesc puterile pentru a-si creste influenta pe scena europeana.

Orasele mici si mijlocii se organizeaza la Bruxelles pentru a-si spori influenta si a se face ascultate in cadrul institutiilor UE.

„Vocea oraselor mari este auzita cu usurinta dar vocea oraselor mici este mai dificil de auzit,” a declarat Martin Malvy, presedintele nou-infiintatei Confederatii a  Oraselor Mici si a Municipalitatilor din Uniunea Europeana (CTME), care continua sa activeze ca presedinte al Asociatiei Oraselor Mici din Franta (APVF) si de asemeni a regiunii Midi-Pyrenees din sud-vestul Frantei.

Confederatia Oraselor Mici si a Municipalitatilor din Uniunea Europeana reprezinta interesele oraselor mici si va facilita, de asemenea, schimbul de cunostinte si schimbul de experienta intre membrii sai.

Dupa spusele lui Malvy, scopul din spatele constituirii noii organizatii umbrela este acela de a se asigura ca preocuparile si nevoile oraselor mici pot fi auzite la nivel european, in special cu privire la aspectele care le afecteaza in mod direct, cum ar fi reforma fondurilor structurale UE.

Malvy insista asupra faptului ca orasele mici reprezinta „un anumit mod de viata” si se confrunta cu multe provocari comune, in ciuda diferentelor intre statele membre in termenii structurilor lor administrative si financiare.

Fost jurnalist, Malvy si-a inceput cariera politica in 1970 si a activat timp de 14 ani ca primar al Figeac, un mic oras de aproximativ 10.000 de locuitori. Acesta a fost ales de mai multe ori la Adunarea Natioala – Camera inferioara a Parlamentului Frantei – si a petrecut jumatate de an ca si ministru de buget al tarii sale.

Cat de mare este un „oras mic”?

Confederatia adunaopt asociatii nationale ce reprezinta orase mici si mijlocii din sapte state membre : Franta, Germania, Ungaria, italia, Polonia, Romania si Spania.

Aceste asociatii au lucrat impreuna in mod informal pe o perioada de mai multi ani si au organizat deja patru conferinte Europene ale oraselor si municipalitatilor.

Asociatiile nationale difera unele de altele, nu doar din punct de vedere al structurii lor ci si din punct de vedere al apartenentei si a modului in care definesc conceptul de „oras mic”.

De exemplu, membrul italian reprezinta „comunele mici”, ramura a asociatiei nationale a comunelor din Italia (ANCI). In contextul italian, „comune mici” („piccolo comuni”) sunt definite ca cele care au mai putin de 5000 de locuitori.

Uniunea Oraselor Mici din Polonia (UMP) reprezinta asezarile cuprinse intre 20,000 si 50,000 de locuitori, in timp ce Asociatia Oraselor si municipalitatilor din Germania (DSG) include sate mici cu mai putin de 1,000 de locuitori precum si orase mari cu mai mult de 100,000 de locuitori.

Presedintele Confederatiei insista asupra faptului ca in ciuda acestor diferente, exista multe caracteristici si interese comune ceea ce inseamna ca membrii acestei noi structuri vor fi capabili sa lucreze impreuna.

„Ceea ce spunem noi este ca in Europa, 50% din polulatie traieste in orase cu mai putin de 50,000 de locuitori”, a explicat Malvy. „Acesta este interesul nostru principal si este natural sa fie asa”.

Membrii confederatiei s-au pus de acord cu privire la o serie de pozitii politice pe care le vor folosi ca baza a dialogului cu institutiile UE, guverne nationale si alte asociatii si parti interesate.

Concentrarea pe viitorul fondurilor UE

Una din principalele prioritati ale noii confederatii este aceea de a reprezenta interesele oraselor mici in dezbaterea in curs privind ceea ce ar trebui sa fie obiectivele si mecanismele financiare ale politicii de coeziune ale Uniunii Europene.

„In acest moment in care se discuta viitoarea politica de coeziune, este important sa facem vocea oraselor mici auzita”, a declarat Malvy.

Confederatia este de aceeasi parere ca si Comisia Europeana cu privire la faptul ca aceasta politica ar trebui sa acopere toate regiunile UE, in timp ce se continua sa se acorde cel mai mare sprijin care regiunile ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii economice.

Orasele Mici sprijina ideea de a acorda ajutor suplimentar regiunilor intermediare (acelea cu un PIB per persoana intre 75 si 90% din media UE), desi acestea cred ca ar trebui luati in considerare si alti factori alaturi de PIB.

Asociatia nou infiintata invita Comisia sa acorde mai multa atentie diversitatii teritoriale care exista intre regiuni si sa simplifice procedurile administrative astfel incat sa fie mai usor pentru orasele mici  sa obtina sprijin financiar din fondurile UE.

Niciun conflict cu alte structuri

Fondatorii confederatiei insista asupra faptului ca acestia doresc mai degraba sa coopereze decat sa concureze cu alte organizatii ce reprezinta nivelele locale si regionale ale administratiei publice.

In special, acestia pretind ca au stabilit deja relatii „excelente” cu CEMR (Consiliul Municipalitatilor si Regiunilor din Europa), care in acest an celebreaza aniversarea a 60 de ani de la fondarea sa din 1951.

Potrivit lui Andre Robert, membru francez al Confederatiei, organizatia va conlucra cu CEMR pe probleme de interes comun. „ Cu privire la intrebarile principale, precum viitorul politicii de coeziune, impartasim mai mult sau mai putin acelasi punct de vedere”, a spus acesta.

Fondatorii confederatiei puncteaza faptul ca orasele mari s-au organizat deja la nivel European inca din 1986 si ca este necesar sa existe si o asociatie care sa poate vorbi in numele oraselor mici.

Confederatia spera sa-si mareasca numarul de membri in urmatoarele luni si sa includa mai multe asociatii nationale din alte tari. Aceasta planuieste de altfel si crearea unui website.

La sfarsitul lunii iunie, membrii Confederatiei vor lua parte la a 5-a Conferinta Europeana a oraselor si Municipalitatilor, care va avea loc in orasul turistic italian Riva del Garda.

Euractiv despre intalnirea oraselor mici din Europa:

http://www.euractiv.com/fr/politique-regionale/les-petites-villes-unissent-leurs-forces-pour-accro-tre-leur-influence-sur-la-sc

 


 

 

 

 

 

| Acasa | Presa | Galeria | LegaturiStiri | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf :.

2010 © Asociatia Oraselor din Romania.
            Toate drepturile rezervate.
  .: un produs PULS MEDIA COM :.