Ediția a XXXIV-a a lucrărilor Adunării Generale ale Asociației Orașelor din România – ziua I
În transmisiune live din Camera Deputaților, lucrările Adunării Generale din 24 aprilie 2023 au fost deschise de către Președintele AOR, Adrian Teban, Prim-vicepreședintele Daniel Nicolaș și Secretarul Mik Jozsef, cu participarea a peste 100 de primari de orașe, alături de miniștri și personalități ale administrației publice centrale.
Prim-Ministrul României, domnul Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj la lucrările Adunării Generale prin șeful Cancelariei, domnul Mircea Abrudean, care a vorbit despre provocările cu care se confruntă orașele, apreciind totodată implicarea AOR în dezbaterile avute cu Guvernul.
Domnia sa a discutat despre importanța finalizării proiectelor cu finanțare europeană, pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor din orașe.
Premierul a precizat că ne aflăm în plină derulare a PNRR, semnându-se până acum peste 7.000 de proiecte de finanțare pentru orașe mici și mijlocii.
Șeful Executivului le-a mulţumit reprezentanţilor autorităţilor locale pentru tot efortul pe care l-au depus în această perioadă deosebit de dificilă, pentru proiectele implementate, asigurând orașele de implicarea domniei sale și a Guvernului în susținerea actvității acestora.
Programul Național de Investiții Anghel Saligny, prin care se dorește reducerea diferențelor de dezvoltare dintre județe dar și diferențele dintre mediul rural și cel urban, a adus, în anul 2022, 355 de proiecte având ca beneficiari orașele.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a discutat cu primarii de orașe despre Codul urbanismului, care își propune reducerea termenelor de avizare; posibilitatea obținerii autorizațiilor de construcție după depunerea documentațiilor necesare printr-un ghișeu unic digital; certificarea firmelor de construcții specializate etc.
Ministrul a discutat și despre principalele obiective de investiții prin PNRR, unde pentru orașe deja au fost semnate 1.271 de contracte în cadrul MDLPA.
Prin Anghel Saligny se aprobă, săptămânal, peste 40 de contracte, fapt ce dovedește succesul programului.
Ministrul a adus în discuție programul de finanțare care va fi dedicat exclusiv orașelor mici și mijlocii prin care se urmăresc finanțări ale proiectelor care nu pot fi finanțate prin celelalte programe existente.
Doamna Carmen Moraru, Secretar de Stat al MIPE, a prezentat punctual chestiunile tehnice privind ghidurile de finanțare, eligibilitatea proiectelor pe diverse programe de finanțare, oportunități și axe de finanțare, procedurile de urmat, termene de plată și de implementare, sume alocate etc.
Totodată, doamna Secretar de Stat a discutat și despre necesitatea finalizării proiectelor pe POR 2014–2020, dar și despre următoarea perioadă de finanțare, dorind în continuare o colaborare activă cu AOR.
Primarii oraşelor mici si mijlocii au cerut în unison susținere și alocări bugetare suplimentare care să acopere unele ajustări de prețuri necesare actualizării costurilor investițiilor în contractele de achiziție publică. Aceste măsuri de urgență sunt necesare pentru realizarea unei reechilibrări contractuale deoarece există riscul major al nefinalizării proiectelor cuprinse în perioada de programare 2014–2020.
Conducerea AOR a subliniat faptul că orașele au primit constant răspunsuri negative când au cerut trecerea unor imobile și terenuri forestiere din proprietatea statului către UAT-uri și, pe cale de consecință, este necesar sprijin din partea guvernului în acest sens, pentru ca orașele să poată să le dezvolte/modernizeze.
Preşedinta Comisiei de Administraţie din Camera Depuaților — Deputat Simona Bucura — a transmis inclusiv mesajul domnului Președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a apreciat munca Asociației și a primarilor care se luptă zi de zi în linia întâi pentru cetățeni. De asemenea, a apreciat importanța investițiilor în România, fapt pentru care Guvernul a acordat inclusiv ajustări pentru materiale de construcții, aducând o garanție asupra faptului că mereu va fi deschis pentru a sprijini orașele.
Doamna Simona Bucura a discutat despre importanța creșterii capacității administrative a României, reforme administrative adecvate, respectarea principiului autonomiei autorităților publice locale, reducerea termenelor de obținere a diverselor avize etc.
Domnul Senator Vasilică Potecă a transmis punctul de vedere al Președintelui Senatului României, Alina Gorghiu, care a apreciat eforturile depuse de orașe pentru modernizarea continuă și a precizat că este extrem de importantă colaborarea cu AOR.
Domnul Hubert Thuma, Președinte al Consiliului Județean Ilfov, a transmis mesajul UNCJR și a discutat despre simplificarea ghidurilor proiectelor care să fie cât mai aproape de nevoile actuale, dar și despre oportunitatea structurilor asociative de a transmite Guvernului provocările de la nivel local, iar acestea se pot realiza doar prin colaborarea AOR, ACoR, AMR și UNCJR.
AMR a făcut apel la necesitatatea unei colaborări extrem de strânse între structurile asociative ale administrației publice locale, pentru a face front comun în susținerea intereselor comune, inclusiv pe tema descentralizării.
ACoR a transmis un mesaj de coeziune între structurile asociative ale administrației publice, inclusiv la nivelul Comitetului European al Regiunilor.
Vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru, a discutat despre cooperarea intensă dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și cele din România, precum și despre identificarea modalităților prin care se pot face schimburi de bune practici în domeniul administrației publice locale, pentru a promova interesele reciproce ale autorităților locale în cadrul instituțiilor europene.
Președintele AOR a salutat colaborarea dintre structurile asociative din România la nivel național dar și la nivelul Comitetului European al Regiunilor, care duce la o mai bună reprezentare a intereselor comunităților locale din România în cadrul insituțiilor europene de la Bruxelles.
AOR le mulțumește tuturor celor prezenți pentru implicarea activă la lucrările din prima zi a acestei ediții a Adunării Generale.
În prima zi a Adunării Generale au participat, alături de primarii de orașe:
– Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului;
– Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;
– Carmen Moraru, Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și proiectelor europene;
– Vasilică Potecă, Senator;
– Hubert Thuma, Președinte al CJ Ilfov;
– Simona Bucura-Oprescu, Deputat și Preşedinte al Comisiei de Administraţie din Camera Deputaților;
– colegi din structurile asociative.
Domniile lor au discutat și au răspuns tuturor întrebărilor punctuale ale primarilor.
Înregistrarea Adunării Generale de astăzi poate fi vizionată aici – https://fb.watch/k6unec1BOz/
Partea a doua a Adunării Generale se va desfășura mâine, 25.04.2023, la Ramada Plaza by Wyndham