Unul dintre principalele obiective ale Asociatiei Oraselor este reprezentat de spriijinirea dezvoltarii locale a membrilor nostri prin continua imbunatatire a cadrului legal favorabil initiativelor locale sustenabile.
Promovarea unei dezvoltări spaţiale armonioase a reţelei de localităţi, precum şi dezvoltarea echilibrată între localităţile din cadrul judeţului prin realizarea unor centre de dezvoltare zonală pot susţine crearea de zone dinamice de integrare, distribuite echilibrat pe teritoriul fiecărui judeţ, contribuind astfel la dezvoltarea policentrică a zonelor adiacente.
Asociatia Oraselor sustine acest concept al dezvoltarii policentrice inca din 2006 si considera ca aceasta este principala solutie pentru a ajunge la o prosperitate acceptabilă pentru toţi cetăţenii ţării şi pentru realizarea unui climat social stabil la nivelul întregii ţări.
Discutam tot mai mult despre orase inteligente, despre localitati care prin intermediul mijloacelor de IT&C contribuie la prosperitatea cetatenilor care le populeaza. Orasele mici sunt in pozitia favorabila de aplicare a noilor tehnologii informatice din cel putin doua motive: in primul rand un numar relativ redus al locuitorilor pe care ii deservesc, ceea ce permite testarea noilor solutii tehnologice si in al doilea rand din perspectiva intinderii teritoriului pentru care sunt prestate o gama larga de servicii (salubritate, eliberarea de carti de identitate, servicii de sanatate, sociale sau educationale si asa mai departe)
Municipiile care nu sunt reşedinţe de judeţ, oraşele şi unele comune care vor funcţiona ca centre de dezvoltare zonală trebuie să coopereze în cadrul unui sistem policentric, astfel încât această cooperare să fie o valoare adăugată pentru zonele periferice ale acestora, precum şi pentru comunele din zonele adiacente.
Prin Strategia de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei, recent aprobata de catre Guvern se consfinteste necesitatea consolidarii oraselor mici, vazute ca si retea de centre zonale de dezvoltare.
Pentru intarirea acestui tip de dezvoltare Parlamentul şi Guvernul trebuie să corecteze legislaţia şi să îmbunătăţească mijloacele de aplicare a acesteia printr-un Program naţional care ar crea condiţiile pentru intarirea acestor centre de dezvoltare zonală . Printre obiectivele unui asemenea program trebuie sa se regaseasca cu preponderenta urmatoarele obiective :
1. Creşterea capacitãţilor localităţilor de a-şi susţine propriul proces de dezvoltare;
2. Ridicarea calităţii vieţii prin impunerea unor standarde minime pentru serviciile publice;
3. Dezvoltarea echilibrată între localităţile din cadrul judeţului, dintre diferite judeţe, dintre mediul urban şi rural, dintre zone centrale şi periferice;
4. Asigurarea unor şanse egale pentru accesul de informare, cercetare şi dezvoltare tehnologicã, educaţie şi formare continuã a populaţiei, în toată zona;
5. Stimularea cooperãrii intercomunitare care contribuie la progresul economic şi social al zonei;
6. Promovarea unei dezvoltãri spaţiale armonioasã şi a reţelei de localitãţi;
7. Diminuarea dezechilibrelor regionale existente prin reducerea decalajelor de dezvoltare dintre localităţi în cadrul judeţului, dintre diferite judeţe, dintre mediul urban şi rural, dintre zone centrale şi periferice;
8. Revitalizarea zonelor defavorizate promovarea unor politici adaptate unor particularitãţi zonale;
9. Prevenirea de noi dezechilibre prin prevenirea apariţiei unor zone problemã;
10. Stimularea dezvoltării echilibrate prin promovarea mecanismelor economiei de piaţã în toate regiunile ţãrii, în vederea creşterii competitivitãţii şi a performanţelor economice permanente;
11. Stimularea cooperãrii interregionale interne şi internaţionale care contribuie la progresul economic şi social.
Din pacate in ultimii 25 de ani orasele mici au fost sinonime cu depopularea, cu dezindustrializare fenomene care au atras si saracirea acestora. Avem tot mai multe semnale venite din randurile membrilor ca doresc sa devina comune pentru a beneficia de fondurile alocate spatiului rural. O spun cu toata taria, in lipsa unor masuri financiare de sustinere a localitatilor mic-urbane acestea vor ingrosa randurile celor peste 2300 de comune din tara.
Eforturile facute de colegii mei primari de introducere a unor metode inovative de administrare a localitatii risca sa se risipeasca si in conditiile in care discutam azi despre orase inteligente, sa nu ne trezim ca vom avea peste niste ani o administratie ineficienta.
Prin urmare, AOR solicită Parlamentului şi Guvernului României promovarea unui Program naţional pentru realizarea unor centre de dezvoltare zonală care să vină în completarea programelor care susţin Intercomunalitatea, Zonele Metropolitane, Polii de Creştere şi Polii de Dezvoltare.
Există o necesitate certă a autorităţilor locale de a oferi servicii de calitate cetăţenilor proprii, aceasta putând fi realizată prin asocierea localităţilor, iar beneficiile vor fi pentru toate unităţile administrativ teritoriale, dar în special pentru cele mici.
Plătim, toţi contribuabilii, de aproape 70 de ani, pentru o dezvoltare care s-a dovedit înechitabilă. Au fost dezvoltate – şi nu pare să fie susţinută o altă viziune –doar reşedinţele de judeţe şi alte câteva localităţi ,,strategice“, care de multe ori au coincis cu locurile de obârşie sau de interese ale decidenţilor şi mai puţin în relaţie cu resursele şi oportunităţile zonei. Preocuparea, în continuare, doar pentru aceste zone, ca cele prezentate mai sus, generează şi întreţine o stare de inegalitate teritorială a performanţelor şi de inechitate în asigurarea şanselor de dezvoltare pentru fiecare zonă, pentru fiecare localitate şi pentru fiecare cetăţean în parte.
In acest program national, o componenta importanta trebuie acordata mijloacelor de e-guvernare. Vremea registrelor cu sute si mii de pagini scrise de mana a trecut de mult iar cetatenii localitatilor mic-urbane au nevoie de servicii de calitate si de profesionalism in adminstratia publica.
Asociația Orașelor din România despre dezvoltare locală prin instrumente smart
231
postarea anterioară