Principalele teme de discuție s-au axat pe accesul orașelor mici și mijlocii pe programul național de investiții Anghel Saligny, accesarea fondurilor europene prin PNRR și POR, dar și pe alte subiecte de interes pentru susținerea orașelor mici și mijlocii.
Pornind de la nevoiele reale ale orașelor mici și mijlocii identificate de către AOR, Președintele Adrian Teban a discutat despre posibilitățile de finanțare pentru orașe prin Programul Național de investiții Anghel Saligny și PNRR.
De asemenea, a prezentat punctul de vedere unitar al AOR, respectiv respectarea principiului: politică națională-buget național.
Mai precis, orice politică națională trebuie să fie cuprinsă în bugetul de stat.
UAT-urile nu mai trebuie fragmentate prin politici publice și nu trebuie lăsat pe umerii orașelor să suporte sume fixe de la bugetul local pe care statul te obligă prin lege să le avansezi.
Prim-vicepreședintele AOR, Daniel Nicolaș, a precizat că AOR susține ca orașul să devină pol de dezvoltare zonală, deoarece prin serviciile oferite deservește și cetățenii din localitățile învecinate. În acest sens, a solicitat sprijin pentru un program de finanțare dedicat orașelor cât și pentru satele aparținătoare.
Prezent la lucrările consiliului director, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, domnul Cseke Attila a prezentat oportunitățile de finanțare pentru orașe și stadiul procedurilor din cadrul PNRR și Anghel Saligny.
Ministrul a subliniat faptul că se va folosi o procedură simplificată pentru aplicațiile UAT-urilor pentru finanțarea investițiilor prin PNRR în cadrul căreia nu se cer la momentul depunerii aplicației studii și documentație tehnică, pentru a nu irosi resurse de timp și muncă pentru proiecte pentru care nu se încheie contracte de finanțare. Platforma digitală în care se vor încărca aplicațiile va fi gata luni, iar în perioada 1 aprilie – 31 mai se va realiza deschiderea de apel proiecte.
Sumele pentru Fondul local sunt de 2,7 mld euro, iar Valul renovării – 2,8 mld euro, supracontractare până la 130% conform legii.
Programul Anghel Saligny se află în faza de final privind eligibilitatea, după care pe procedură legală se va trece la partea de criterii, urmând ca în aprilie/mai să fie aprobată lista de obiective investiții.
Domnul ministru a prezentat punctual posibilitățile de accesare a fondurilor pentru racordare/modernizare rețele de gaze, unde se deschid apelurile de proiecte, iar termenul de aplicare fiind de 45 zile. O procedura similara va fi utilizată si pentru proiectele pe apă și canalizare.
Toate cererile se pot încărca în platforma digitală.
Domnul ministru a discutat despre Strategia României pentru Descentralizare, cu precădere pentru imobilele dezafectate din orașe, dar aflate în proprietatea ministerelor.
Președintele AOR a salutat principiul de simplificare a ghidurilor de finanțare cât și strategia de descentralizare, respectiv clarificarea situației juridice a spațiilor neutilizate de la nivel local aflate în proprietatea ministerelor/autorităţilor centrale (precum clădirile fostelor cinematografe, terenuri, drumuri forestiere), pentru a fi modernizate in viitoarele programe de finanțare.
Prim-vicepreședintele AOR a subliniat faptul că orașele au primit constant răspunsuri negative când au cerut trcerea unor imobile precum și terenuri forestiere din proprietatea statului către UAT-uri și în consecință este necesar sprijin din partea guvernului în acest sens.
Secretarul AOR, Mik Jozsef alături de colegii primari au cerut ca suma de 3 milioane euro pe care fiecare buget local îl va primi prin PNRR, să nu fie limitat la a fi cheltuit pe proiecte mici.
Alocarea sumelor pentru oraşe, în toate componentele din PNRR, trebuie realizată ţinând cont atât de numărul de locuitori ai oraşului, în întregimea sa, cât şi de numărul de locuitori deserviţi prin serviciile publice organizate, gestionate şi cofinanţate de către unităţile administrativ teritoriale cu statut de oraş.
Prezent online în cadrul lucrărilor Consiliului Director, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Tánczos Barna a discutat despre programele de finanțare care încep în acest an, precum cele implementate prin Administrația Fondului pentru Mediu, respectiv Casa Verde, Casa Eficientă Energetic, stații de încărcare electrice, panouri fotovoltaice etc.
Referitor la implementarea PNRR, domnul ministru a precizat că se vor transmite proiectele ghidurilor de finanțare spre consultare. Se pot finanța proiecte pe sistemele de apă-canal, platforme de depozitare a deșeurilor voluminoase, insule de depozitare a deșeurilor menajere, iluminat public, piste de biciclete, program de împăduriri etc.
Trebuie promovat conceptul “verde” prin școli verzi, centre verzi, orașe verzi, etc.
Cererile de finanțare se vor încărca în format electronic.
În urma discutiilor cu primarii, s-a stabilit colaborararea cu Ministerul Mediului pe diverse tematici, de a organiza și de a se implica în acțiuni de promovare a protecției mediului, precum proiectul “Curățam România”.
Din partea Ministerului Finanțelor Publice, secretarul de stat Lucian Heiuș a discutat cu primarii, care i-au cerut o formulă de echilibrare corectă, justă și onestă a sumelor repartizate bugetelor locale, iar politicile naționale și competenţele stabilite prin lege trebuie să aibă alocate şi resursele financiare necesare de la stat, precum alocarea sumelor necesare finanţării sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, al burselor etc.
Primarii de orașe au solicitat sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor derulate de comunitățile locale, în contextul în care prețurile materialelor de construcții au fost în continuă urcare, urmare a Ordonanței nr. 15/2021.
Preşedinta Comisiei de Administraţie din CD – deputat Simona Bucura-Oprescu, a discutat cu primarii în principal pe modificarea OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ. Până pe 1 iulie se dorește obținerea formei finale a codului administrativ, pentru a creea ulterior coerență și predictibilitate în administrațiile locale.
AOR a subliniat că reforma administrativ-teritorială trebuie să se realizeze cu respectarea principiului descentralizării, pe criterii şi reguli obiective şi echitabile, transparent şi cu asigurarea resurselor necesare exercitării competenţelor transferate la nivel local sau regional.
Florin Irimia, avocat, reprezentant al Asociației Naționale a Specialiștilor în Achiziții a discutat cu primarii pe tema modificării legii achizițiilor publice și a normelor de aplicare. Acesta a preluat problemele cu care se confruntă primarii pentru a identifica cele mai bune soluții în vederea modificărilor legislative.
Pentru îmbunătățirea performanței administrațiilor publice locale, primarii de orașe propun modificarea prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru, în sensul reducerii cazurilor de abuz în contestarea licitațiilor şi de limitare a achiziţiilor pe criteriul prețului cel mai scăzut, care compromite calitatea.
Membrii consiliului director AOR au cerut creșterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor de la 810 la 1.150 lei, proporțională cu competențele de care dispun orașele.
AOR susține finanţarea, începând cu anul 2022, a unui “Program Naţional de Dezvoltare Zonală”, care să sprijine o dezvoltare spaţială armonioasă a reţelei de localităţi (comune, oraşe şi municipii) – bazată pe principiul intercomunalităţii.
AOR mulțumește domnului Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov pentru implicarea acestuia în organizarea cu succes a CD.
La consiliul director au participat membrii CD AOR, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila; Ministrul Mediului – Tánczos Barna, secretarul de stat din cadrul MFP – Lucian Heiuș; Preşedinta Comisiei de Administraţie din CD – deputat Simona Bucura-Oprescu; Florin Irimia – avocat, expert în achiziții publice.
Domniile lor au discutat și au răspuns tuturor întrebărilor punctuale ale primarilor