Principalele teme de discutie s-au axat pe noul program national de investitii si pe rectificarea bugetara, dar si pe alte subiecte de interes pentru sustinerea oraselor mici si mijlocii.
Din discutiile avute alaturi de colegii primari din AOR, majoritatea au dezbatut subiectul cresterii preturilor materialelor de constructii si nu numai, iar pentru a veni in sprijinul acestora, AOR cere operationalizarea OUG 156/2020 pentru a sustine orasele mici si mijlocii in cofinantarea proiectelor.
Presedintele AOR, Adrian Teban, a deschis subiectul referitor la noul plan national de investitii. Ideea unitar acceptata de catre AOR este aceea ca pe acest plan trebuie realizate proiecte care nu se pot realiza prin alte tipuri de proiecte cu finantare europeana.
Noul plan de investitii trebuie sa fie complementar fondurilor si dedicat proiectelor care nu sunt eligibile prin fonduri europene.
Pornind de la nevoiele reale ale oraselor mici si mijlocii identificate de catre AOR, pe langa obiectivele de investitii actuale, ar trebui introduse proiecte de regenerare urbana, infrastructura, locuri parcare, obiective si zone de agrement si recreere, trotuare, canalizatii pentru cabluri aeriene etc. Toate acestea nu sunt clar introduse nici in planul de investitii, nici in PNRR.
Nevoile de investitii in orasele mici si mijlociii sunt clare, iar oportunitatile oferite de fondurile europene prin PNRR sau POR nu acopera toate acestea.
AOR solicita prelungirea termenului de 30 de zile in care beneficiarii pot depune cereri de finantare pentru accesarea fondurilor, care curg de la intrarea in vigoare a normelor metodologice, sa fie modificat la 90 de zile.
In ceea ce priveste rectificarea bugetara, membrii consiliului director AOR au discutat in principal despre cresterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor de la 800 la 950 lei. Aceasta trebuie sa fie proportionala cu competentele de care dispun orasele.
De asemenea, s-a discutat si despre posibilitatea accesarii de imprumuturi care se pot acorda din trezoreria statului catre UAT-uri, care pot fi folosite in finantarea proiectelor.
Din dezbaterile avute cu reprezentantii CALM, AOR va sustine structurile asociative din Republica Moldova printr-o stransa colaborare in vederea apropierii acestora de structurile europene prin creearea unei structuri permanente de colaborare intre structurile asociative din Romania, respectiv ACoR, AOR, AMR si UNCJ si cele din Republica Moldova.
In dezbaterea avuta cu presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, domnul Mihai Busuioc, AOR a sustinut abordarea prinvind o practica unitara si a unui audit de performanta a curtii. AOR va participa in viitor la intalniri alaturi de reprezentantii Curtii de Conturi pentru a asigura premisele dezvoltarii si eficientei administratiei in comunitatile locale.
La consiliul director au participat membrii CD AOR, Constantin Cojocaru – vicepresedintele asociatiei CALM din Reublica Moldova, domnul Viorel Furdui – director executiv al CALM, domnul Mihai Busuioc – presedinte al Curtii de Conturi a Romaniei, domnul Mihail David – vicepresedintele Garzii Nationale de Mediu.
Domniile lor au discutat si au rapsuns intrebarilor punctuale ale tuturor primarilor.