In cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, presedintele AOR, Adrian Teban, a prezentat astazi prin videoconferinta viziunea sa asupra importantei sustinerii oraselor mici si mijlocii.
Adrian Teban a reprezentat AOR, organizație de interes public care reunește peste 200 de orașe din comunități urbane mici, dar și zone rurale conectate la acestea.
Când vorbim despre declinul centrelor orașelor, avem de obicei în vedere mari aglomerări urbane afectate de diverse crize, poluare, imigrație, declinul afacerilor, probleme care duc la pierderea sentimentului de comunitate. Insa, orașele mici nu fac excepție, iar pandemia COVID19 a accelerat toate aceste probleme.
În ultimele trei decenii, orașele mici din România și-au schimbat profund demografia. 10 orașe mici au pierdut peste 35% din populație iar 30 au pierdut mai mult de un sfert.
Principalul motiv pentru această depopulare masivă este lipsa locurilor de muncă competitive și de perspectivă pentru generațiile tinere.
Ecologia relațiilor umane se schimbă radical, iar zona urbană mică devine o alternativă la marea zonă metropolitană cu același nivel de confort și oportunități de afaceri similare. Dar pentru aceasta, avem nevoie de orașe cu mobilitate inteligentă și durabilă, infrastructură digitală și conexiune bună cu comunitățile rurale din orașe.
Orasele mici se află de multe ori într-o poziție hibridă deoarece în apropiere sunt înconjurate de comunități rurale mici. Orașele mici trebuie privite ca centre de dezvoltare urbană, care necesita mai multe investiții în reziliența lor.
Intreprinderile si afacerile mici din orase au nevoie de tratament special si de sustinere, deoarece au fost grav afectate pana in prezent. Acest lucru ar trebui prevăzut în planul nostru de redresare și rezilienta.
Regenerarea urbană va inversa declinul orașelor mici prin îmbunătățirea infrastructurii fizice și, mai important, a economiei acestor zone, prin intermediul fondurilor investite în comunitățile din cadrul politicii de coeziune și a actualului instrument de redresare și reziliență. Această finanțare ar trebui să abordeze în esență domeniul sănătății publice și al educației, pilonii mari ai dezvoltării locale, dar și mobilitatea inteligentă și durabilă.
Adrian Teban este membru al Comitetului European al Regiunilor din anul 2017.