1. Ca urmare a propunerilor făcute de Asociația Orașelor din România (AOR) de includere a cheltuielilor de cofinanțare și a celor neeligibile a unităților administrativ-teritoriale urbane aferente proiectelor finanțate din fonduri europene în bugetul național, vă informăm că, începând cu luna septembrie a.c., a apărut O.U.G. 156/2020, care legiferează acest lucru.
Astfel, pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020 gestionate de către unitățile administrativ-teritoriale urbane prevăzute, din regiunile mai puțin dezvoltate, cheltuielile neeligibile se stabilesc în sarcina autorităților de management în procent de 75% din valoarea plăților efectuate, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: nu sunt rezultatul unor fraude sau al unor nereguli generate de abateri de la prevederile legislației europene sau naționale aplicabile în efectuarea cheltuielii; pot fi cheltuieli eligibile potrivit regulamentelor europene aplicabile, dar sunt încadrate ca și cheltuieli neeligibile la nivelul programului operațional și/sau ghidului solicitantului; sunt necesare proiectului, fiind prevăzute în bugetul proiectului care face obiectul finanțării din fonduri externe nerambursabile ca și cheltuieli neeligibile.
Totodată, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita plata/rambursarea a 100% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate, fără a fi necesară asigurarea cofinanțării proprii aferente proiectelor potrivit contractelor de finanțare. Pentru a beneficia de această facilitate, unitățile administrativ-teritoriale pot depune la autoritatea de management sau, după caz, la organismul intermediar, în termen de maximum 30 de zile de la aprobarea cererii de finanțare, o declarație de intenție pentru asigurarea facilității, prin care solicită decontarea din bugetul proiectului aferent fondurilor externe nerambursabile a 100% din cheltuielile eligibile efectuate în implementarea proiectului.
https://legislatie.just.ro
2. Asociația Orașelor atrage atenția guvernanților asupra provocărilor financiare cu care se confruntă micile comunități urbane. Gradul de realizare a sumelor planificate în bugetele locale în anul 2020 – venituri proprii (în principal, impozitele şi taxele locale) şi alocările de 65% din impozitul pe venit – a fost puternic diminuat. De asemenea, pandemia de COVID-19 a determinat scăderi ale bugetelor unităților administrativ-teritoriale, determinând imposibilitatea finalizării proiectelor de investiții, respectiv inițierea unora noi.
https://www.bursa.ro
Informare membri – 16.11.2020
109