În cadrul dezbaterilor a fost reconfirmată conducerea Asociației Orașelor din România, având în vedere discuțiile din cadrul Consiliului Director de la Năvodari din 23-26 august, privind raportul de activitate al actualei conduceri.
Principalele teme de discuție s-au axat pe oportunitățile orașelor mici și mijlocii pentru implementarea proiectelor prin programul național de investiții Anghel Saligny, accesarea fondurilor europene prin PNRR și POIM, Codul Fiscal, dar și pe alte subiecte de interes pentru susținerea mediului mic urban.
Primarii de orașe au discutat despre necesitatea de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor derulate de comunitățile locale, în contextul în care prețurile materialelor de construcții au fost în continuă urcare, ca urmare a Ordonanței nr. 15/2021, deoarece mulți dintre constructorii care deja au contractat lucrări, sunt în continuare în dificultate.
Pentru PNRR și POR primarii iși doresc decontarea mai rapidă a cheltuielilor, deoarece de la depunerea cererilor de plată până la primirea efectivă a sumelor termenul este prea lung. Există cereri din lunile mai-iunie care încă nu au fost decontate.
Alocarea sumelor în toate componentele din PNRR să se facă ţinând cont atât de numărul de locuitori ai oraşului, în întregimea sa, cât şi de numărul de locuitori deserviţi prin serviciile publice organizate, gestionate şi cofinanţate.
Referitor la cerințele din ghidurile de accesare a fondurilor europene prin POIM, primarii au fost interesați de sumele minime prevăzute privind accesibilitatea proiectelor, în contextul în care sunt orașe mici care doresc să acceseze și proiecte de complexitate redusă.
Primarii de orașe au discutat despre prorogarea termenului de implementare a noului Cod fiscal în ceea ce priveşte impozitele pe clădiri, cu cel puțin un an, pentru a putea avea capacitatea administrativă de actualizare bazele de date pentru impozitare.
Membrii consiliului director AOR au cerut în unanimitate creșterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor la 1350 lei, proporțională cu competențele de care dispun orașele.
În final, au fost pregătite si temele principale de discuție pentru Adunarea Generală a AOR, care va avea loc în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie la Sibiu, unde vor fi invitați din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Mediului, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației si alți reprezentanți ai autorităților centrale.
Nevoile reale ale orașelor mici și mijlocii, reafirmate în cadrul Consiliului Director AOR din Octombrie 2021
166
postarea anterioară