Conducerea AOR a avut o intalnire consultativa la sediul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei cu ministrul Cseke Attila, avand drept scop principal acela de a discuta despre problemele si oportunitatile oraselor mici si mijlocii din Romania in implimentarea cu succes a PNRR.
Presedintele AOR, Adrian Tebana afirmat faptul ca in fiecare oras trebuie sustinuta capacitatea de rezilienta a comunitatilor.
De aceea, mecanismele trebuie sa fie flexibile si simple, pentru a putea fi realizate intr-un timp cat mai scurt, fiind esential ca proiectele prin PNRR sa fie finalizate pana in 31 dec 2026.
Pe fondul de rezilienta pentru UAT-uri, presedintele AOR cere ministrului ca fiecare UAT in parte sa poata sa decida ce proiecte sunt de interes, respectand prioritatile Comisiei Europene si totodata sa existe sume pre-alocate pe tipuri de UAT-uri.
Prin PNRR, fondul de rezilienta pentru UAT-uri trebuie sa fie descentralizat.
Pentru celelalte ministere de linie, respectiv educatie, sanatate, digitalizare, mobilitate, sustinem pre-alocari proportionale cu numarul de locuitori pe care ii reprezentam, cu mentiunea ca orasele ofera servicii de educatie si sanatate, precum licee, mobilitate, spitale etc., inclusiv pentru cetatenii localitatilor limitrofe.
Pentru accesarea fondurilor prin PNRR AOR sustine principiul: fonduri separate pentru municipii, orase, comune!
In acest mod, orasele mici și mijlocii au sanse de relansare prin atragerea de fonduri europene nerambursabile prin PNRR.
AOR a prezentat un portofoliu de proiecte pe care orasele pe care le reprezentam intentioneaza sa le implementeze prin PNRR in valoare totala 4,13 mlrd Euro, reprezentand proiecte in domeniul infrastructurii scolare si de sanatate, regenerarii urbane, mobilitatii, digitalizarii si parcuri tehnologice.
AOR a cerut o alocare consistenta care sa fie cat mai aproape nevoile identificate in orasele mici si mijlocii.
Am solicitat ministerului modificarea O.U.G. Nr. 155/2020 in privinta sumei minime de eligibilitate pentru accesarea unui proiect prin PNRR.
Mai concret, am cerut eliminarea pragului minim impus de 10 milioane de euro, avand in vedere ca proiectele se vor depune separat la fiecare minister de linie si nu in sistem integrat.
Referitor la proiectele incepute deja, dar prinse ulterior in proiecte mai mari, AOR solicita sa existe posibilitatea ca acestea sa fie decontate prin PNRR.
Membrii AOR participanti la intalnire au fost:
Adrian Teban – presedinte, primar al orasului Cugir,
Joszef Mik – secretar, primar Borsec,
Daniel Traistaru – primar Bolintin Vale,
Ionel Chirita, presedinte executiv si
Alex Petrovici – director AOR.