Îngrijoraţi de lipsa dialogului şi de impunerea de către Ministerul Finanţelor Publice a unor mecanisme de echilibrare care pun în pericol funcţionarea şi dezvoltarea coerentă a unităţilor administrativ-teritoriale prin lipsirea de resurse, dar mai ales prin lipsirea de finanţare a proiectelor aflate în derulare, primarii de oraşe din Asociaţia Oraşelor din România (AOR) îşi exprimă dezacordul faţă de mecanismul impus de MFP, fiind contrariaţi că un guvern nou, motivat de schimbări adaptate unei administraţii locale moderne, care se doreşte a fi performantă, refuză total dialogul, dând curs soluţiilor de acum aproape 20 de ani impuse de funcţionarii din MFP.
Deşi am transmis către MFP încă din luna noiembrie, dar şi primului-ministru Dacian Cioloş, ministrului MDRAP Vasile Dîncu și ministrului MFP Anca Dragu Paliu, imediat după instalarea Guvernului Cioloş simularea repartizării pentru anul 2016 a sumelor din TVA alocate prin legea bugetului de stat şi a cotelelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale de 18,5%, MFP a prezentat în proiectul bugetului de stat pe 2016 un mecanism de echilibrare a bugetelor locale care ne intoarce în timp cu peste 10 ani, urmările acestei îndărădnicii fiind afectarea vitală a funcţionarii administraţiilor locale din cele 217 oraşe şi 2.861 comune.
Majoritatea covârşitoare a membrilor prezenţi la ultima întâlnire a Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România şi-a exprimat dezacordul faţă de modalitatea şi sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale prezentată de reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice.
Primarii de oraşe au susţinut cu fermitate ca echilibrarea bugetelor locale să se facă pe baza plafoanelor minime alocate, conform procedurii folosite în anul 2015, corectate prin majorarea lor, ţinând cont de numărul de locuitori, suprafaţă şi tipul unităţii administrativ-teritoriale (comună / oraş / municipiu) în acest sens AOR punând la dispoziţie propuneri de măsuri şi simulări cu valori ale plafoanelor care să sprijine respectarea prevederile art. 9 “Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale” alin. 1. şi 2. din Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de România în 1997:
„1. În cadrul politicii economice naționale, autoritățile administrației publice locale au dreptul la resurse proprii, suficiente, de care pot dispune în mod liber în exercitarea atribuțiilor lor.
2. Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale trebuie să fie proporționale cu competențele prevăzute de constituție sau de lege.”,
De aceea, facem apel către toţi parlamentarii să îşi asume amendamentul propus de noi şi să-l susţină în şedinţa camerelor reunite pentru votul final dat bugetului de stat pe 2016.