Dacă până acum eram consultaţi doar de formă, actualul guvern ne tratează cu indiferenţă totală ignorând prevererile articolului 8 din Legea nr. 215 din 2001 privind administraţia publică locală.
Deşi Guvernul României recunoaşte o creştere a p.i.b.-ului de 4,1%, în anul 2016 sumele din taxa pe valoarea adăugată alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prevăzute în proiectul bugetului de stat sunt chiar mai mici decât sumele aprobate iniţial în 2015 şi mult mai mici decât sumele aprobate pentru întreg anul 2015.
Dacă la începutul anului 2015 sumele din taxa pe valoarea adăugată alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor au fost de 2.282.066 mii lei, prin proiectul bugetului de stat pentru 2016 din taxa pe valoarea adăugată ni se alocă pentru echilibrarea bugetelor locale doar 1.849.500 mii lei pentru repartizarea către toate unitățile dministrativ-teritoriale, la care se adaugă 374.100 mii lei pentru unele unități administrativ-teritoriale în scopul achitării ratelor de capital pe anul 2016 aferente împrumuturilor contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Prin urmare, Asociaţia Oraşelor din România consideră că este de datoria fiecăruia dintre primari să contactacteze parlamentarii, atât senatorii cât şi deputaţii, din colegiile pe care le reprezentă, dar şi pe ceilalţi parlamentari şi reprezentanţi politici şi administrativi cu putere de decizie pentru a le solicita, argumentat, să susţină mecanismele de echilibrare a bugetelor locale pentru anul 2016 în varianta susţinută de majoritatea primarilor de oraşe prezentă la Consiliul Director AOR din 27.11.2016.
Conform adresei nr. 859 / 19.11.2105 transmisă de Asociaţia Oraşelor din România (AOR) vă reamintim că la întâlnirea Consiliului Director al AOR din data de 27.11.2008 majoritatea covârşitoare a membrilor prezenţi şi-a exprimat dezacordul faţă de modalitatea şi sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale prezentată de reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice.
Primarii de oraşe care au luat cuvântul în cadrul acestei întâlniri au susţinut cu fermitate ca echilibrarea bugetelor locale să se facă pe baza plafoanelor minime alocate, conform procedurii folosite în anul 2015, în acest sens AOR punând la dispoziţie propuneri de măsuri şi simulări cu valori ale plafoanelor care să sprijine respectarea prevederile art. 9 “Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale” alin. 1. şi 2. din Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de România în 1997:
“1. În cadrul politicii economice naționale, autoritățile administrației publice locale au dreptul la resurse proprii, suficiente, de care pot dispune în mod liber în exercitarea atribuțiilor lor.
2. Resursele financiare ale autorităților administrației publice locale trebuie să fie proporționale cu competențele prevăzute de constituție sau de lege.”,
Prin urmare, pentru anul 2016 Asociaţia Oraşelor din România (AOR) propune următoarele măsuri menite să îmbunatăţească asigurarea resurselor financiare pentru toate unităţile administrativ-teritoriale:
A. Revenirea la repartizarea cotelor din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat conform alocărilor din anii ateriori, şi anume:
– 47% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite;
– 13% la bugetul local al judeţului;
– 22% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi al judeţului.
B. Echilibrarea bugetelor locale trebuie să se facă folosind plafoane stabilite prin legea bugetului de stat pe anul 2016 care să pornească de la sumele comparabile plafoanelor stabilite pentru anul 2015, dar care să fie corectate prin majorarea lor, ținând cont de numărul de locuitori, suprafaţa și tipul unității administrativ-teritoriale (comună / oraș / municipiu) pentru aceasta fiind necesară alocarea sumei de 2.850.000 mii lei din sume din TVA, la care se adaugă 2.570.000 mii lei alocate din sume din cota de 22% din impozitul pe venit (Descarcă “Simulare AOR cu plafoane – pentru bugetele locale 2016”).
Le solicităm public Domnului Prim-ministru Dacian Cioloş, Domnului Viceprim-ministru Vasile Dîncu şi Doamnei Ministru Anca Dana Dragu Paliu o întâlnire imediată între părţi, dar şi o consultare reală, atât în cadrul procedurilor de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, prevăzute de HG 521/2005, cât şi în cadrul Comitetului de finanţe publice locale care nu mai funcționează de multă vreme, pentru corectearea proiectului bugetului de stat pentru anul 2016.