Astăzi la Bruxelles am solicitat susținerea în nouă politică de coeziune a unei abordări specifice, pentru orașele mici și mijlocii, care să fie bazată pe soluții venite de la autoritățile locale.
Am luat parte la dezbateri în Comisia COTER din cadrul Comitetului Regiunilor, condusă de domnul primar Emil Boc, alături de Comisia REGI din Parlamentul European, prezidată de europarlamentarul român Dragoș Benea.
Am fost onorați de participarea noului comisar pentru politici regionale, Rafaelle Fitto. Am primit garanția că noua politică de coeziune va rămâne structurată pe principiul parteneriatului si al guvernanței pe mai multe niveluri, pornind de la problemele reale și soluții specifice fiecărei regiuni.
În intervenția mea, în calitate de președinte al Asociației Orașelor din România, am subliniat că toate cele 216 orașe membre solicită simplificarea și flexibilizarea fondurilor structurale, pornind de la problemele identificate în aceste orașe.
Coeziunea trebuie realizată nu doar între regiunile Europei dar și în cadrul fiecărei regiuni şi în fiecare dintre orașele și satele acesteia.
De-a lungul timpului am participat la mai multe întâlniri între membrii Parlamentului European , Comitetului regiunilor și Comisiei europene, în care s-au cerut aceste lucruri și din păcate vedem prea puține rezultate. Politica de coeziune nu este o investiție competitivă, ci un mecanism de echilibrare pentru a susține incluziunea socială care evident va aduce mai multă competitivitate.
Prin urmare, acum este timpul de acțiune și așteptăm să vedem aceste propuneri în viitoarele programe și strategii ale Comisiei Europene pornind de la problemele reale din fiecare oraș. Este bine să fim ambițioși în țintele europene dar trebuie să avem în vedere și cetățenii din orașele mici și zonele rurale. Altfel, tendințele extremiste vor crește în continuare în Europa și nu dorim acest lucru.
584
postarea anterioară