Gala AOR 30: O retrospectivă asupra a trei decenii de implicare a Asociației Orașelor din România
În perioada 15–16 aprilie 2024, Asociația Orașelor din România (AOR) a sărbătorit trei decenii de activitate continuă printr-o serie de evenimente la Gala AOR 30, desfășurată în Sufrageria Regală din Muzeul Național de Artă al României. Gala a reunit peste 70 de primari de orașe din întreaga țară, fiind caracterizată de un real succes al colaborării între administrația publică locală și cea centrală.
Președintele AOR, Adrian Teban, a deschis ceremonia prin evidențierea importanței celor 30 de ani de activitate, subliniind nu doar realizările și proiectele ambițioase, ci și spiritul de colaborare și angajament care au definit parcursul organizației. Președintele AOR a recunoscut contribuția primarilor din toate culorile politice la consolidarea AOR și a subliniat prioritatea accesării fondurilor europene, colaborând strâns cu administrația centrală în acest sens.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj de apreciere pentru implicarea primarilor, considerându-i în prima linie în rezolvarea nevoilor cetățenilor din orașe și subliniind importanța dezvoltării echilibrate în toate regiunile țării.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a subliniat necesitatea comunitățile locale de a crea oportunități și să fie motoare ale progresului, asigurându-le că autoritățile locale vor găsi întotdeauna deschidere la dialog și colaborare pentru a oferi servicii de calitate la standarde europene.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a apreciat implicarea primarilor în succesul exercițiului financiar al României în perioada 2014–2020, evidențiind o absorbție de 97% — peste 23 de miliarde de euro.
Marcel Heroiu, expert la Banca Mondială, a subliniat importanța gândirii la nivel de rețea în abordarea problemelor socio-economice, adresând și provocarea migrării tinerilor prin construirea unui ecosistem funcțional.
Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a exprimat recunoștința pentru parteneriatul solid cu AOR și a exprimat dorința de colaborare continuă pentru a răspunde provocărilor dezvoltării urbane.
De asemenea, președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova, Constantin Cojocaru, din cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM), a vorbit despre importanța parteneriatelor pentru integrarea Republicii Moldova în sfera românească.
Primarii orașelor mici și mijlocii au solicitat susținere și alocări bugetare suplimentare pentru finalizarea proiectelor cu fonduri europene, adaptarea sistemului administrativ la noile condiții socio-economice și creșterea sumei alocate per cap de locuitor.
Asociația Orașelor din România își exprimă mulțumirile față de foștii președinți și membri fondatori pentru dedicarea și implicarea lor în promovarea intereselor comunităților locale și mulțumește tuturor participanților pentru implicarea activă la lucrările Adunării Generale.
Au participat:
- președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc;
- presedinți de Comisii parlamentare;
- deputați si senatori din Parlamentul României;
- ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea;
- ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu;
- ministrul Energiei, Sebastian Burduja;
- numeroși demnitari din agenții guvernamentale;
- reprezentanți ai societății civile;
- Constantin Cojocaru, președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din Republica Moldova din cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM) împreună cu o delegație reprezentativă;
- peste 70 de primari și viceprimari de orașe din România.