În prezența a peste 40 de primari, deschiderea CD a început cu urarea de bun venit din partea gazdelor, prefectul județului Maramureș, dl. Rudolf Stauder si a primarului orașului Borșa, dl. Ion Sorin Timiș.
Principalele teme de discuție s-au axat pe accesul orașelor mici și mijlocii pe programul național de investiții Anghel Saligny, accesarea fondurilor europene prin PNRR și POR, taxe și impozite locale, sumele alocate UAT-urilor per cap de locuitor dar și pe alte subiecte de interes pentru susținerea orașelor mici și mijlocii.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor, domnul Marcel Boloș, a discutat despre accesarea bugetelor prin fondurile europene, predictibilitatea realizării proiectelor, digitalizarea și simplificarea mecanismelor insituționale pe care le asigură ministerul pentru susținerea accesării banilor prin proiecte cu finanțare europeană; continuitate pe proiecte pentru orașe și cofinanțare, etc.
Prin Programele Regionale, MIPE pune la dispoziție autorităților locale 8,1 miliarde de euro. Prin intermediul Programelor Operaționale aferente 2014–2020 a fost asigurat accesul autorităților locale la finanţarea investițiilor publice de interes local pe următoarele direcții: infrastructura rutieră, turism, infrastructura educațională, infrastructura socială şi de sănătate şi cea a serviciilor aferente, dar și investiții în patrimoniul cultural. În total, sunt 5.690 contracte de finanțare, cu o valoare de 11,3 miliarde euro.
În continuare, perioada 2021–2027 aduce alocări importante pentru autoritățile publice locale pentru mobilitate urbană prin investiții în înființarea, dezvoltarea și optimizarea sistemelor de transport public, prin investiții în material rulant, mijloace de transport ecologice și infrastructura de transport necesară acestuia, inclusiv modernizarea/lărgirea/reconfigurarea străzilor din orașe și din zona urbană funcțională, precum și intervenții asupra sistemului de iluminat public, culoare de mobilitate urbană, etc.
Pe componenta regenerare urbană se urmărește dotarea de parcuri și grădini publice, sisteme urbane durabile de drenaj, îmbunătățirea calității apei, împădurirea și reîmpădurirea zonelor expuse la alunecări de teren care înconjoară orașele și care sunt localizate în intravilanul localităților.
În total, Politica de Coeziune va aduce aproximativ 15 miliarde de euro pentru autoritățile publice locale, fiind preconizat un număr de peste 150 de apeluri în noul cadru financiar multianual. Un calendar cu situația acestora urmează să fie lansat în cursul zilelor viitoare.
Ministrul a ținut să felicite toți primarii pentru aportul constant și fără echivoc pe care îl aduc pentru creșterea absorbției fondurilor europene și pentru dezvoltarea comunităților reprezentate.
Președintele AOR, Adrian Teban, a cerut asigurarea unei linii de finanţare pentru orașe de sub 50.000 de locuitori în cadrul căreia să fie acceptate şi soluţii hibride, nu doar de transport verde, în vederea asigurări legăturii urban-rural/ implementatea conceptului de oraş metropolitan.
Prezent online la lucrările CD, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, domnul Cseke Attila, a prezentat stadiul de finanțare pentru proiectele depuse de orașe pe PNRR și Anghel Saligny.
Pe Anghel Saligny, ministerul are tot interesul de a finanța proiectele și deja se decontează facturi în acest sens. Ministrul a subliniat clar faptul că pentru a fi eligibile pentru finanțare, proiectele depuse trebuie să aibă documentația completă, pentru a se putea încheia contracte.
Prin PNRR s-au contractat pe Valul Renovării și Fondul Local proiecte în valoare de 100% din bugetul alocat, 5.930 de contracte semnate de către minister, respectiv peste 500 milioane euro și s-a dat drumul la o platformă digitală pentru plăți, pentru a simplifica sistemul, iar facturile pe PNRR se depun prin această metodă.
Ministrul a discutat despre viitorul program de finanțare dedicat exclusiv orașelor, ministerul fiind în discuții cu Banca Mondială. Acesta s-ar putea axa pe 2 mari principii: proiecte țintite pe valoarea maximă per oraș – 2 milioane de euro, spre exemplu, pentru investiții în energie verde. Un alt principiu pentru program ar putea fi axat pe sume până la 8 milioane de euro pentru proiecte integrate, precum invesții în parcuri industriale.
Din partea Ministerului Finanțelor au participat domnul Alin Chitu, Secretar de Stat, și Iulian Ardelean, Director General. Dumnealor au prezentat importanța taxelor locale ca sursă eficientă pentru investiții în orașe, necesitatea realizării unui sistem central de evidență a proprietăților, colaborarea ministerului cu AOR pentru găsirea celor mai utile soluții, etc.
Primarii de orașe au adus în discuție importanța unei soluții de echilibru între impozitele asupra imobiliarelor din orașe și cele din comune; predictibilitate în privința taxelor fiscale; un sistem electronic unic la nivel național pentru evidența taxelor; o formulă de echilibrare corectă, justă și onestă a sumelor repartizate bugetelor locale pentru a face față investițiilor din orașe, creșterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor de la 816 la 1.500 lei; respectarea principiului „politică națională. buget național”.
Din partea Ministerului Educației au participat Antoneta Bolchiș, Secretar de Stat și Alexandru Avram, Director General PNRR, care au discutat despre programul România Educată și Componenta C.15 din PNRR. S-au lansat deja apeluri pentru educația timpurie, dotarea cu mobilier, laboratoare, echipamente digitale, educație timpurie, campusuri pentru învățământ dual, școli verzi, infrastructură universitară etc.
Gabriel Zetea, deputat, a discutat despre jaloanele și posiblitățile de investiții prin PNRR, POR, descentralizare, cereri de plată, etc.
În urma CD, AOR va transmite un memorandum către MIPE problemele cu care se confruntă orașele în vederea depunerii și implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin care se vor susține:
- operaţionalizarea OUG nr. 156/2020;
- suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale şi/sau corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice;
- accelerarea decontării cererilor de plată şi rambursare.
AOR felicită primăria Borșa pentru investițiile de peste 30 de milioane de euro realizate în oraș, fiind un exemplu de bune practici și îi mulțumește domnului primar Ion Sorin Timiș pentru implicarea acestuia în organizarea cu succes a Consiliului Director.
La Consiliul Director au participat, alături de membrii CD AOR:
- Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila;
- Ministrul Investițiilor și Proiectelor, domnul Marcel Boloș;
- Alin Chitu, Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor;
- Iulian Ardelean, Director General la Ministerul Finanțelor;
- Gabriel Zetea, deputat;
- Antoneta Bolchiș, Secretar de Stat la Ministerul Educației;
- Alexandru Avram, Director General PNRR la Ministerul Educației.
Domniile lor au discutat și au răspuns tuturor întrebărilor punctuale ale primarilor.