„Orașele mici trebuie să aibă acces extins la fondurile UE pentru a putea atenua încălzirea globală și pentru a se adapta la tranziția ecologică pe calea mobilității durabile; obiectivele ambițioase ale UE vor fi îndeplinite doar dacă toate autoritățile locale sunt asociate la planificarea strategică a acestor inițiative,” a declarat doamna Gabriela TULBURE, primarul orașului Seini, Maramureș.
Dezbaterea a privit mobilitatea sustenabilă în zonele rurale și îndepărtate, iar alături de doamna Tulbure au susținut alocuțiuni și primarul orașului Balatonfüred din Ungaria, domnul István BÓKA, precum și croatul Marko VEŠLIGAJ, primar al micii localități Pregrada din regiunea Zagreb.
„Structura și asfaltarea vin înainte de electrificarea transporturilor și digitalizare,” a menționat doamna Tulbure. „Vehiculele electrice sau autobuzele inteligente cu celule pe hidrogen trebuie să circule pe drumuri adecvate. Dilema apare din faptul că, pentru a moderniza un drum cu acoperire asfaltată corespunzătoare, trebuie să trecem printr-un proces de lucru cu emisii semnificative de carbon, care presupune realizarea bitumului și a asfaltului. Din păcate, nu există altă cale,” a concluzionat primarul din Seini.
„Fondurile sunt foarte mult focalizate pe transporturi: Connecting Europe Facility și planurile naționale de reziliență și redresare (PNRR) aduc proiecte de transport masive care necesită mulți bani. Acești bani există; trebuie să îi câștigăm, să îi absorbim și să îi folosim; avem un record istoric la fonduri europene pentru mobilitate. Trebuie, de asemenea, o gândire care să împletească investițiile publice cu cele private,” au precizat participanții la dezbatere.
Comitetul European al Regiunilor s-a aflat în sesiune plenară între 5 și 6 iulie 2023.
Joi, 6 iulie, agenda plenarei a fost deschisă prin dezbaterile tematice, alese la inițiativa membrilor, primul subiect abordat fiind mobilitatea durabilă.